Κατι πολυ χρήσιμο που πρεπει να αναπαραχθει!!!
Κατι πολυ χρήσιμο που πρεπει να αναπαραχθει!!!
Με αφορμή το περιστατικό που έγινε αυτές τις μέρες στην Χαλκιδική... Συλλέγοντας τις καταγραφές πτώσεων κεραυνών και θέσεις των εστίων καταιγίδων στον Θερμαϊκό μαζί με τις μαρτυρίες ατόμων στην περιοχή, φαίνεται πως το άτυχο κορίτσι χτυπήθηκε από μια σχετικά σπάνια ( όχι όμως ασυνήθιστη ) μορφή κεραυνού που όμως συνηθίζεται να καταγράφεται πάνω από τις θάλασσες. Το φαινόμενο λέγεται bolt from the blue, και περιγράφει την πτώση ενός κεραυνού σε σημείο πολύ μακριά από τον πυρήνα του νέφους. Σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 40km! Στην πράξη δηλαδή, στην περιοχή θα είχε πλήρη αιθρία, η καταιγιδα σε τέτοια απόσταση που πιθανόν να μην ήταν καν αντιληπτή ή λόγω της απόστασης και της ψευδαίσθησης ασφαλείας που προσφέρει η ηλιοφάνεια να μην δόθηκε η αντίστοιχη σημασία. Και κακά τα ψέματα, κανείς δεν λογαριάζει μια καταιγίδα που ξεσπάει 30 και 40χλμ μακριά, ασχέτως του τι γράφουν οι ψηφιακοί δικαστές στα social. Το άσχημο σε αυτόν τον τύπο κεραυνών είναι ότι κατατάσσεται στην κατηγορία positive lighting, δηλαδή εξαιρετικά μεγάλης ισχύος σε αμπέρ ( τα αμπέρ είναι το πρόβλημα και όχι τα volt όπως γράφουν σε κάτι ομαδες τηλεμαγειρικης που ασχολούνται και με την μετεωρολογια οταν αυτή πουλάει) οπότε η πιθανότητα επιβίωσης είναι μηδενική, αν το σύννεφο επιλέξει εσένα για να κλείσει το κύκλωμα εδάφους αέρος. Αυτοί επίσης οι κεραυνοί δίνουν και το χαρακτηριστικό - σαν έκρηξη- μπουμπουνητό , καθώς ο αέρας που βρίσκεται στο κανάλι εκτόνωσης τους, θερμαίνεται ακαριαία σε χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτοί οι κεραυνοί " αγαπάνε '' τις θάλασσες και την παράκτια ζώνη καθώς και η παρουσία άλατος στον ατμοσφαιρικό αέρα, φορτίζει ακόμη παραπάνω τον αέρα κάνοντας τον περισσότερο αγωγιμο. Για αυτο οσοι φωτογραφίζουμε κεραυνούς θα έχουμε προσέξει ότι οι εντυπωσιακοτεροι και σε συχνότητα κεραυνοί πέφτουν σχεδόν πάντα στις θάλασσες και κοντά σε αυτές.
Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε ? Φυσικά, ο γενικός κανόνας είναι πως αν βλέπεις μαύρα σύννεφα να μαζεύονται ή ακούς βροντές, ακόμη και απο πολυ μακριά, φεύγεις από ανοικτό χώρο. Ένας γενικός δικός μου κανόνας ειναι πως εάν ο ήχος της βροντής φτάνει στα αυτιά σου τότε μπορεί και ο κεραυνός.
Το τελευταίο πολύ χαρακτηριστικό σημάδι του ότι βρίσκεσαι πολύ κοντά σε δίαυλο εκτόνωσης, και που δεν θα σας πει κανένας μιας και όλοι αναπαράγουν τα ιδια και τα ίδια, είναι η αύξηση του στατικού ηλεκτρισμού στην ατμόσφαιρα σου. Αν είσαι σε εξωτερικό χώρο και ηλεκτριζεσαι ξαφνικά με το παραμικρό, βλέπεις τα μαλλιά σου να σηκώνονται ενώ ο αέρας έχει αυτή την χαρακτηριστική όξινη μυρωδιά , τότε να αναζητήσεις άμεσα καταφύγιο, κλείνεις κινητό και μην έχεις μεταλλικά αντικείμενα σε τσέπες η πάνω σου. Κατά πάσα πιθανότητα, σε πολύ κοντινή σου εμβέλεια, το νέφος ετοιμάζει να κλείσει κύκλωμα ( κεραυνός ).
Αν θέλετε κοινοποιειστε το παρόν, η πάρτε οποιο μέρος του κειμένου θέλετε εσείς, σημασία έχει να το μάθει ο κόσμος και να ξέρει την επόμενη φορά τι να κάνει, ώστε να γλυτώσουμε ακόμη και μια ανθρώπινη ζωή...Καλή συνέχεια φίλοι μου!!!
Γεώργιος Κακάρας