Ελκώδης Κολίτιδα. Νέα Θεραπεία, Αίτια και Συμπτώματα
Ελκώδης Κολίτιδα. Νέα Θεραπεία, Αίτια και Συμπτώματα
Τι είναι η Ελκώδης Κολίτιδα; Ποια τα Συμπτώματα και η θεραπεία της; Υπάρχει νέα θεραπεία χωρίς παρενέργειες;
Η ελκώδης κολίτιδα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που ανήκει στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ). Όπως σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα έτσι και στην ελκώδη κολίτιδα ο οργανισμός, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες επιτίθεται στον εαυτό του δημιουργώντας φλεγμονή και έλκη στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου και του ορθού.
Η ελκώδης κολίτιδα μοιραζεται την κατηγορία των ΙΦΝΕ με τη νόσο του Κρον (Crohn). Αν και παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες έχουν μια μεγάλη διαφορά. Ενώ η ελκώδη κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή μόνο στο παχύ έντερο, η νόσος του κρον (Crohn) μπορεί να επηρεάσει όλο το γαστρεντερικό σωλήνα (παχύ έντερο, λεπτό έντερο, στομάχι, οισοφάγο, στοματική κοιλότητα).
Υπολογίζεται ότι 35 – 100 άτομα ανά 100.000 παρουσιάζουν ελκώδη κολίτιδα στην Αμερική. Αν και στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη απογραφή των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του κρον (Crohn), από μελέτες του εξωτερικού υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10000 ασθενείς.
Οι γυναίκες παρουσιάζουν ελφρά περισσότερο ελκώδη κολίτιδα σε σχέση με τους άντρες, χωρίς να υπάρχει όμως σημαντική διαφορά. Παρατηρείται ότι μέγαλο ποσοστό ασθενών με ελκώδη κολίτιδα έχουν ηλικία 15-25χρ, ενώ μικρότερη επίδραση παρατηρείται στην ηλικία 55-65χρ. Σε μικρότερες ηλικίες δεν είναι συνηθισμένη, συνήθως στην ηλικία κάτω των 10 ετών βρίσκουμε μόλις 2 στα 100000 περιστατικά με ελκώδη κολίτιδα.
Ελκώδης Κολίτιδα. Ποια είναι τα συμπτώματα της;
Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα συνήθως παρουσιάζουν τα παρακάτω συμπτώματα:
- Διάρροια με πολλές κενώσεις την ημέρα
- Πόνο στην κοιλιά και αναγούλες
- Αιμορραγία από το ορθό (καθαρό αίμα)
- Αίσθημα τεινεσμού (επώδυνη και επείγουσα ανάγκη προς αφόδευση με σύσπαση του σφιγκτήρα του πρωκτού)
- Επικτακτικές κενώσεις
- Κενώσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου
- Κράμπες στην κοιλιά
- Πυρετός
- Ανορεξία
- Συρίγγια
- Αποστήματα
- Ταχυκαρδία
- Απώλεια βάρους
- Μυοσκελετικοί πόνοι
- Πολλές κενώσεις με αίμα και βλέννα/πύον (στην έξαρση της ελκώδους κολίτιδας)
- Φλεγμονή και έλκη στα εσωτερικά τοιχώματα
Η κλινική αξιολόγηση συνήθως δείχνει ευαισθησία του ασθενή χαμηλά αριστερά στην κοιλιακή χώρα.
Όταν ο ασθενής με εκλώδη κολίτιδα βρίσκεται σε έξαρση παρουσιάζει:
- Πυρετό
- Ταχυκαρδία
- Έντονο κοιλιακό άλγος με αναγούλες
- Απώλεια βάρους και όρεξης
- Χαμηλό Αιματοκρίτη
- Συχνές αιματηρές κενώσεις
- Αδυναμία και κόπωση
- Αφυδάτωση
Η ελκώδης κολίτιδα διακρίνεται σε ήπια, μέτρια, η σοβαρή.
Ήπια
Ο ασθενής έχει λιγότερες από 4 διαρροϊκές κενώσεις την ημέρα με αίμα ή βλέννα
Μέτρια
Ο ασθενής έχει περισσότερες από 4 διαρροϊκές κενώσεις την ημέρα με αίμα ή βλέννα
Σοβαρή
Ο ασθενής έχει περισσότερες από 4 διαρροϊκές κενώσεις την ημέρα με αίμα ή βλέννα και πυρετό, ταχυκαρδία, έντονο κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους, αναιμία, αδυναμία κ.α.
Ελκώδης Κολίτιδα. Ποια είναι η αιτία της βάση της συμβατικής ιατρικής;
Για τη συμβατική ιατρική τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά. Μελέτες δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο. Περιβαλλοντολογικές συνθήκες, ανισορροπία του ανοσοποιητικού συστηματος, προδιάθεση κ.α. μπορεί να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση της ελκώδους κολίτιδας.
Σε πολλούς ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ανιχνεύεται το αντιγόνο ιστοσυμβατότητας HLA-B27, όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ευθύνεται για την ελκώδη κολίτιδα.
Ποια θεραπεία με φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες προτείνει η συμβατική ιατρική;
Η θεραπεία με χημικά φάρμακα, κορτιζόνη και βιολογικούς παράγοντες στοχεύει στον έλεγχο της φλεγμονής και στην γενικότερη καταστολή του ανοσοποιητικό συστήματος ώστε αυτό να μην επιτίθεται στον εαυτό του. Αν μακροπρόθεσμα η φαρμακευτική αγωγή αποτύχει και ο οργανισμός δεν αντιδράει θεραπευτικά τότε ο γαστρεντερολόγος μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση στον ασθενή.
Η θεραπεία με χημικά φάρμακα, κορτιζόνη και βιολογικούς παράγοντες είναι μια πολύ καλή πρώτη λύση για να μπορέσει ο ασθενής να ελέγξει τα συμπτώματα και να μειώσει τη φλεγμονή, όμως δεν είναι θεραπευτική γιατί τα φάρμακα και οι βιολογικοί παράγοντες δεν στοχεύουν τόσο στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας αλλά στην καταστολή του ανοσοποιητικού για να μην επιτίθεται στον εαυτό του.
Στην κλινική πράξη πολλοί ασθενείς μας μαρτυρούν ότι ορισμένες φορές, παρόλο που λαμβάνουν χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες δεν παρατηρούν βελτίωση στα συμπτώματα. Συνήθως μόλις σταματήσουν τα χημικά φάρμακα ή τους βιολογικούς παράγοντες τα συμπτώματα επανέρχονται και πάλι δείχνοντας για μια ακόμη φορά την παρηγορητική δράση τους.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι πάντα σε επικοινωνία με τον γαστρεντερολόγο του και να μην αφήνει ποτέ την ελκώδη κολίτιδα χωρίς θεραπεία.
Ποια είναι η αιτία της ελκώδους κολίτιδας βάση της ολιστικής θεραπείας με διατροφή, βιταμίνες συμπληρώματα, βότανα κ.α. ;
Μια άλλη θεωρία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ολιστικούς ιατρούς είναι ότι αν καταφέρουμε με ειδικές εξετάσεις στο κύτταρο να βρούμε τις ελλείψεις στις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τότε θα μπορέσουμε να λύσουμε το μυστήριο της ελκώδους κολίτιδας.
Αν και φαντάζει ιατρικά «φουτουριστικό» σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει πραγματική αιτία της ελκώδους κολίτιδας. Συνήθως η έλλειψη των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων δημιουργείται μετά την εμφάνιση της νόσου και ποτέ πριν.
Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται με την ολιστική μέθοδο των βιταμινών είναι η βιοδιαθεσιμότητα δηλαδή η ικανότητα του οργανισμο να τα απορροφήσει. Όσες μονάδες βιταμινών και ιχνοστοιχείων κι αν δώσουμε στον οργανισμό, αν δεν μπορέσει να τα απορροφήσει, συνήθως θα τα αποβάλλει.
Το φαινόμενο τρύπιο μπουκάλι παρουσιάζεται και με τις βιταμίνες. Πολλοί ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα παρατηρούν ότι όσο λαμβάνουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία οι εργαστηριακές τιμές τους τείνουν να βελτιώνονται άλλα μόλις σταματήσουν τη λήψη, οι τιμές επανέρχονται και πάλι στις χαμηλές τιμές.
Επειδή οι ειδικές εξετάσεις ακριβείας δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, το κόστος τόσο των εξετάσεων όσο και των συμπληρωμάτων συνήθως είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Ποια είναι η αιτία της ελκώδους κολίτιδας για τη Σύγχρονη Ομοιοπαθητική;
Για τη σύγχρονη ομοιοπαθητική υπάρχει πάντα ένα τρίπτυχο αιτίας για την ελκώδη κολίτιδα το οποίο ισχύει και για όλα τα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα.
Κληρονομικότητα – Οι γονείς ή οι παλαιότερες γενιές του ασθενή είχαν παρουσιάσει φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.
Προδιάθεση – Μπορεί να μην υπάρχει κληρονομικότητα, αλλά να υπάρχει προδιάθεση ή ευαισθησία του ασθενή για ελκώδη κολίτιδα. Είναι το ευαίσθητο σημείο του οργανισμού το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Προκλητικός Παράγοντας – Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι πριν την εμφάνιση της ελκώδους κολίτιδας πέρασαν ένα έντονο στρες το οποίο ανάγκασε το ανοσοποιητικό σύστημα να αρχίσει την επίθεση στον εαυτό του προκαλώντας φλεγμονή και έλκη στο έντερο.
Μάλιστα μια σημαντική παρατήρηση από τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα είναι ότι το αρχικό στρες ή μεταγενέστερα στρες συνδέονται άμεσα με τις εξάρσεις που παρουσιάζει ο ασθενής.
Το παράδοξο είναι ότι κάποιοι ασθενείς, παρόλο που βελτιώνουν το στρες ή την καθημερινότητα τους αυτό συνήθως δεν είναι αρκετό να θεραπεύσει την ελκώδη κολίτιδα. Εδώ είναι που παρεμβαίνει η σύγχρονη ομοιοπαθητική.
Νέο φάρμακο για ελκώδη κολίτιδα. Υπάρχει θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα χωρίς φάρμακα;
Όλοι οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, δικαίως, αναζητούν και πάντα θα αναζητούν έναν πιο φυσικό τρόπο αντιμετώπισης, και αν είναι εφικτό, χωρίς χημικά φάρμακα.
Η σύγχρονη ομοιοπαθητική αποτελεί ένα σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο για την ελκώδη κολίτιδα καθώς δεν έχει παρενέργειες ενώ μπορεί να δουλέψει παράλληλα με τα χημικά φάρμακα και τους βιολογικούς παράγοντες που ήδη λαμβάνει ο ασθενής.
Ο ρόλος της σύγχρονης ομοιοπαθητικής είναι ανοσορυθμιστικός. Η λειτουργία του ομοιοπαθητικού φαρμάκου πάει ένα βήμα πριν τη φλεγμονή. Αντί να καταστείλει τη φλεγμονή, προσπαθεί να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα να μην εκτονώνει το καθημερινό στρες του ασθενή στην ελκώδη κολίτιδα, αλλά να το μεταφράσει σε μια ημικρανία ή ένα δερματικό όπως γίνεται δηλαδή σε έναν φυσιολογικό και υγιή οργανισμό.
Διατροφή για ελκώδη κολίτιδα
Αν και η διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει την ελκώδη κολίτιδα υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα, κυρίως της έξαρσης.
Οδηγίες :
Περιορισμός σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά όπως λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λακτόζη, γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρές τροφές, αλκοόλ, καφεΐνη, αφεψήματα, τσάι και ανθρακούχα ποτά ιδιαίτερα όταν υπάρχει έξαρση και πολλές κενώσεις με αίμα και βλέννα.
Ο κανόνας για την διατροφή είναι ότι ο ασθενής με ελκώδη κολίτιδα είναι ο καλύτερος γιατρός του εαυτού του. Σιγά σιγά μπορεί να δοκιμάσει από μόνος του τι τον επηρεάζει και τι όχι, μπορεί να ξεκινήσει με ήπιους υδατάνθρακες όπως βρώμη και ρύζι και σιγά σιγά να προσθέτει και άλλα τρόφιμα όπως άσπρο ψωμί, μέλι, βρασμένα φρούτα, βραστό άπαχο κρέας, πουρέ πατάτας, ζυμαρικά
Έχω ελκώδη κολίτιδα. Γιατί να ακολουθήσω τη σύγχρονη ομοιοπαθητική;
Μπορώ να κάνω σύγχρονη ομοιοπαθητική θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα:
- Όταν παίρνω ήδη πολλά χρόνια χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες αλλά δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση στην ελκώδη κολίτιδα.
- Ο οργανισμός μου δεν αντιδράει σε χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.
- Θέλω ο οργανισμός μου να απορροφήσει καλύτερα τα χημικά φάρμακα και τους βιολογικούς παράγοντες που ήδη κάνω.
- Θέλω να προστατεύσω τον οργανισμό μου από από τις παρενέργειες που τυχόν να έχω από τα χημικά και τους βιολογικούς παράγοντες.
- Θέλω να δοκιμάσω μια θεραπευτική επιλογή χωρίς χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.
- Όταν ο γαστρεντερολόγος μου συστήνει χειρουργική επέμβαση λόγω μη αποτελεσματικότητας των χημικών φαρμάκων ή επιδείνωσης της ελκώδους κολίτιδας
- Θέλω να κάνω παράλληλα Σύγχρονη Ομοιοπαθητική Θεραπεία και χημικά φάρμακα, βιολογικούς παράγοντες για να έχω καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Κολονοσκόπηση σε ασθενή με ελκώδη πανκολίτιδα πριν και μετά τη σύγχρονη ομοιοπαθητική θεραπεία.