ΕΒΕΑ
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

Λίγα χρόνια μετά τη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους ιδρύθηκαν τα πρώτα Επιμελητήρια, με το Β.Δ. της 22ης Μαϊου 1836 “Περί συστάσεως εμπορικών επιμελητηρίων και εμπορικών εταιριών”.

Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην πόλη της Αθήνας ιδρύθηκε, το 1841, το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Η λειτουργία όμως του νέου Ελληνικού Κράτους παρουσίαζε πολλά προβλήματα και για το λόγο αυτό η πρώτη περίοδος ύπαρξης των Ελληνικών Εμπορικών Επιμελητηρίων συνοδευόταν από πολλές αυξανόμενες δυσκολίες οι οποίες, οδήγησαν, μετά το 1875, στην ουσιαστική υποβάθμιση του θεσμού.

Οι μεταβολές που επήλθαν, στις αρχές του 20ου αιώνα, στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου σε συνδυασμό με την αλματώδη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, έδωσαν μιά νέα πνοή στον επιμελητηριακό θεσμό, γεγονός το οποίο σηματοδοτείται με το νόμο 184 / 1914 “Περί συστάσεως εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων”, η δομή και λειτουργία των οποίων στηρίζεται στο γαλλογερμανικό πρότυπο.

Ο Νόμος αυτός προέβλεπε “την ίδρυση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων στις πρωτεύουσες των Νομών θεωρουμένων ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και σκοπούντων στην προστασία και προαγωγή των εμπορικών και βιομηχανικών συμφερόντων της περιφερείας των”, επίσης προέβλεπε ότι ” Μέλη των επιμελητηρίων ήταν υποχρεωτικά πάντες οι έμποροι οι ασκούντες επιτήδευμα”.

Στα νέα αυτά νομοθετικά πλαίσια, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ιδρύθηκε από 30-11-1914, άρχισε δε να λειτουργεί το Φεβρουάριο του 1919.

Το ΕΒΕΑ, στα χρόνια που ακολούθησαν, συμβουλεύοντας την Πολιτεία σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται, στενά, με την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την πρόοδο, συνέβαλε, αποφασιστικά, στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων και την προώθηση λύσεων, επωφελών για την εθνική οικονομία.

Η ενεργός παρουσία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών δεν διακόπηκε ούτε στις δύσκολες στιγμές που γνώρισε ο τόπος και παρά τις ανυπέρβλητες σχεδόν δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, τόσο οι διοικήσεις όσο και το υπαλληλικό προσωπικό έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους, δίνοντας ένα χειροπιαστό και συγχρόνως σεμνό παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλοπατρίας.

Ο νόμος 1089/80 αντικατέστησε το αρχικό νόμο, που είχε υποστεί αρκετές τροποποιήσεις (με την ίδρυση αυτοτελών Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, τα οποία διαχωρίστηκαν από τα Εμπορικά και Βιομηχανικά κλπ).

Ο νόμος αυτός διατήρησε τη μορφή των Επιμελητηρίων ως ΝΠΔΔ και την υποχρεωτικότητα της εγγραφής των ασκούντων “εμπορική δραστηριότητα” ως μελών των, καθόρισε τους σκοπούς και τις δραστηριότητές των και οργάνωσε τη δομή και τη λειτουργία των Επιμελητηρίων σύμφωνα με τις τότε εθνικές ανάγκες και τα διεθνή πρότυπα, με μόνο, ίσως, μειονέκτημα την ασφυκτική διοικητική και διαχειριστική εποπτεία των από την κεντρική εξουσία ( Υπουργείο Εμπορίου ).

Η ένταξη, το 1981, της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ως και η συνεχής διεύρυνση της Κοινότητας τόσο προς Νότο όσο και, στην συνέχεια, προς Βορρά, οδήγησε προοδευτικά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε μία διαφοροποίηση του προβληματισμού του ως και της κλίμακας των παρεμβάσεών του.

Οι νέες ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κόλπους της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και η, μερική, υποκατάσταση μιας αποκλειστικής εθνικής διάστασης των προβλημάτων και τρόπου δράσης από μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή, έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη μιας, τροποποιημένης, επιμελητηριακής δράσης, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσαν τους, φυσικούς, δεσμούς του ΕΒΕΑ με τα άλλα επιμελητήρια της Κοινότητας.

Η ανάδειξη του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου και η συνεχώς αυξανόμενη ένταση του ανταγωνισμού επιβάλλουν, ως είναι φυσικό την εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση αυτή.

Πεποίθηση, τόσο της διοίκησης όσο και του υπαλληλικού δυναμικού του ΕΒΕΑ είναι ότι, παρά τις αναμφισβήτητες δυσκολίες που υπάρχουν, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία και στη νέα αυτή πρόκληση επ’ ωφελεία τόσο της ελληνικής επιχείρησης όσο και της εθνικής οικονομίας.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΝΕΑ

Τα νέα μας


ΕΒΕΑ: Ενσωματώνοντας το Foresight
ΕΒΕΑ: Ενσωματώνοντας το Foresight
29 Απριλίου 2025

Το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Κυβέρνησης, ανέδειξε τη σημασία του foresight για τις επιχειρήσεις μέσα από την εκδήλωση «Το Μέλλον ως Τρόπος Σκέψης».

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η προοπτική διερεύνηση αποτελεί κρίσιμο εργαλείο στρατηγικής προσαρμογής: λειτουργεί ως ασπίδα ανθεκτικότητας και πυξίδα ανάπτυξης.

Στόχος μας είναι η ενσωμάτωσή της στην επιχειρηματική κουλτούρα, ενισχύοντας τη δυναμική και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το ΕΒΕΑ δεσμεύεται να συμβάλει στη διάδοση αυτών των εργαλείων, καλλιεργώντας μια επιχειρηματικότητα που βλέπει μπροστά, σχεδιάζει με αυτοπεποίθηση και εξελίσσεται με σταθερότητα.

Υποδομές και Μεταφορές: Πυλώνες Ανάπτυξης
Υποδομές και Μεταφορές: Πυλώνες Ανάπτυξης
29 Απριλίου 2025

Ο Προέδρος του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Μπρατάκος, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν οι υποδομές, οι μεταφορές και τα logistics, τομείς που θεωρούνται στρατηγικοί για την επιτάχυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη διασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με τις διεθνείς αγορές.

Το ΕΒΕΑ συνεχίζει να καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις και να συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό πολιτικών που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και στηρίζουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας.

Νέες Ευκαιρίες Ελλάδας – Νότιας Κορέας
Νέες Ευκαιρίες Ελλάδας – Νότιας Κορέας
29 Απριλίου 2025

Ως ΕΒΕΑ αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη σχέσεων με αγορές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα μία συνάντηση που επιβεβαιώνει τη θέση μας αυτή είχε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Μπρατάκος, με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας, κ. Ju-seong Lim. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Κορέας. Υπάρχουν σημαντικοί τομείς κοινού ενδιαφέροντος, και αυτοί είναι η ναυτιλία, η τεχνολογία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η αγροδιατροφή, τα καλλυντικά και οι δημιουργικές βιομηχανίες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με κοινή δέσμευση για συνέχιση της επικοινωνίας και για τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας, που θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ελληνοκορεατική σχέση σε όλα τα επίπεδα.