Ματσόπουλος Θεοφάνης Παναγιώτης
Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων
ΕΒΕΑ ΕΒΕΑ

Ο Φάνης Ματσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce College. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Bachelor) και αριστούχος του Μεταπτυχιακού προγράμματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (MSc). Η πτυχιακή του είχε ως θέμα: “Ανάλυση της παγκόσμιας αγοράς άνθρακα και σιδήρου και η δημιουργία οικονομετρικού μοντέλου για τον δείκτη Baltic Capesize Index” και αποτέλεσε την βάση δημοσίευσης σε επιστημονικό συνέδριο. Είναι πιστοποιημένος ναυλομεσίτης από το Institute of Chartered Shipbrokers του Ηνωμένου Βασιλείου με διάκριση στο Shipping Finance.

Από το 2012 έως το 2015 διετέλεσε Director of Trading Department του ομίλου DCC Bulk με αντικείμενο τις αγοραπωλησίες χύμα ξηρών φορτίων, την οργάνωση της μεταφοράς τους διά θαλάσσης (chartering), την αντιστάθμιση των κινδύνων για τα commodities και για τους ναύλους (hedging/FFAs). Από το 2015 είναι πρόεδρος της εταιρείας Universal Carriers SA που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των μεταφορών παρέχοντας καθετοποιημένες υπηρεσίες σε ελληνικούς και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους. Από το 2023 έχει οριστεί ως Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας.

Είναι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών από το 2017. Υπήρξε βασικός εισηγητής της «Λευκής Βίβλου του ΕΒΕΑ – Ελλάδα 2040 για την ισχυρή Ελλάδα της Κοινωνικής Ευημερίας», υπεύθυνος για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με την Ουκρανία, Ν.Αφρική, Ινδία, Λιβύη. Αρθρογραφεί συστηματικά στην εφημερίδα Dealnews, και συνεργάζεται με τα διεθνή περιοδικά Forbes International Magazine, IBT και The Epoch Times για θέματα διεθνούς οικονομίας και γεωπολιτικής. Έχει διατελέσει guest speaker σε πολλά πανεπιστήμια.

Διδάσκει στο BCA – Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών από το 2019 το αντικείμενο των αγοραπωλησιών πλοίων (SandP) σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΝΕΑ

Τα νέα μας


ΕΒΕΑ: Ενσωματώνοντας το Foresight
ΕΒΕΑ: Ενσωματώνοντας το Foresight
29 Απριλίου 2025

Το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Κυβέρνησης, ανέδειξε τη σημασία του foresight για τις επιχειρήσεις μέσα από την εκδήλωση «Το Μέλλον ως Τρόπος Σκέψης».

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η προοπτική διερεύνηση αποτελεί κρίσιμο εργαλείο στρατηγικής προσαρμογής: λειτουργεί ως ασπίδα ανθεκτικότητας και πυξίδα ανάπτυξης.

Στόχος μας είναι η ενσωμάτωσή της στην επιχειρηματική κουλτούρα, ενισχύοντας τη δυναμική και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το ΕΒΕΑ δεσμεύεται να συμβάλει στη διάδοση αυτών των εργαλείων, καλλιεργώντας μια επιχειρηματικότητα που βλέπει μπροστά, σχεδιάζει με αυτοπεποίθηση και εξελίσσεται με σταθερότητα.

Υποδομές και Μεταφορές: Πυλώνες Ανάπτυξης
Υποδομές και Μεταφορές: Πυλώνες Ανάπτυξης
29 Απριλίου 2025

Ο Προέδρος του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Μπρατάκος, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν οι υποδομές, οι μεταφορές και τα logistics, τομείς που θεωρούνται στρατηγικοί για την επιτάχυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη διασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με τις διεθνείς αγορές.

Το ΕΒΕΑ συνεχίζει να καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις και να συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό πολιτικών που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και στηρίζουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας.

Νέες Ευκαιρίες Ελλάδας – Νότιας Κορέας
Νέες Ευκαιρίες Ελλάδας – Νότιας Κορέας
29 Απριλίου 2025

Ως ΕΒΕΑ αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη σχέσεων με αγορές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα μία συνάντηση που επιβεβαιώνει τη θέση μας αυτή είχε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Μπρατάκος, με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας, κ. Ju-seong Lim. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Κορέας. Υπάρχουν σημαντικοί τομείς κοινού ενδιαφέροντος, και αυτοί είναι η ναυτιλία, η τεχνολογία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η αγροδιατροφή, τα καλλυντικά και οι δημιουργικές βιομηχανίες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με κοινή δέσμευση για συνέχιση της επικοινωνίας και για τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας, που θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ελληνοκορεατική σχέση σε όλα τα επίπεδα.